aranyasszony

  Kedves Olvasók! Szeretettel várom Önöket a MAGYAR LEÁNYOK ASSZONYOK és a
MAGYAR NŐK2 oldalamra, ahol folytatom bejegyzéseimet, írásaimat.
Áldásos napokat kívánok Mindenkinek!
 

 

 

 

 

 

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286803856_40.gif

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Köszöntelek
     
Hírlevél írásaimról
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     

http://www.magyarnok.eoldal.hu/img/picture/411/mariamagdolna.jpg

     
Megszentelt Női Tér
     
ÚJ ÍRÁSAIM-KÖZVETÍTÉSEIM
     
ÍRÁSAIM-KÖZVETÍTÉSEIM
     
NŐI Erő

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288455552_09.jpg

 

     
Szakrális nő
     
Szív csakra - anya-gyermek kapcsolat

 

     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286794156_27.jpg

     
Fűben, fában orvosság,-Ősi gyógymódok
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288435872_10.jpg

     
Otthon melege- Lakáskultúra
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286775227_00.gif

     
- Ünnepek, események
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287052112_80.jpg

     
Mit tegyünk, hogy szépek legyünk
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055013_64.jpg

     
Divat
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055352_41.jpg

     
Süssünk, főzzünk
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055663_56.jpg

     
Kézimunka
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286774602_58.jpg

     
Női praktikák
     

Járj piacra

Takaríts tisztítószerek nélkül

 


//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1289807426_56.jpg

     
Húzz egy kártyát
     
Látogatók száma
Indulás: 2010-10-10
     
További oldalaim
     
- Cickafark, a nők egyik csodás gyógynövénye

 

 
Cickafark, a nők egyik csodás gyógynövénye
 
A közönséges cickafarknak- latinul Achillea millefolium - magyarul többféle elnevezése van: cickafarkkóró, egérfarkúfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű, cickóró, ezerlevelű katonafű. Német népnyelvi elnevezései Achilles-fű, hasfájásfű, szűzfű. Többféle cickafark létezik; gyógyászati célra a közönséges és a mezei cickafark egyaránt használatos.
 
Tartalom:

Egyéb érdekességek

   
Története
A   korai   középkorban   Vénusz szemöldöke (Supercilium Veneris) néven ismerték, mert leginkább Vénusz, a szépség és szerelem istennőjének arcára illett ez a finoman szálas levelű virág. Asztrológiailag is Vénusz növénynek tartják, tehát minden vénás, visszeres, aranyeres zavarra hasznos. A legenda szerint sebgyógyító hatását már Achilles is használta - mikor Télephosz, Herkules fia egy dárdával megsebezte a sarkát. Aphrodité istennő cickafűvel gyógyította Hérosz sebét, ezért latin neve: Achillea millefolium. A tudomány azóta igazolta, hogy a mitológiai alaknak igaza volt: a növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elállíthatják a vérzést, sőt nem csak külső, de belső vérzéscsillapító hatású is. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonság
a szintén hasznos sebek kezelésénél. Nem hiába bukkan fel Dioszkuridésznél is a cickafark mint „ezerlevelű katonafű".
 
Bingeni Hildegard úgy mutatja be a növényt, mint külső és belső  sérülésekre, valamint szemgyulladásra használatos szert. A középkori füveskönyvekben emellett hascsikarás, fogfájás, női bajok és emésztési panaszok ellen javallják.
Sok évszázaddal ezelőtt a kínai orvosok gyulladások, vérzések, erős menstruációs folyások, valamint kutya- és kígyóharapás ellen alkalmazták, az ősi India 
 
 
ajurvedikus orvosai pedig főként lázcsillapításkor.
 
A német herbalista, Kneipp páter azt állítja: sok betegségtől menekülnének meg az asszonyok, ha idejében a cickafű után nyúlnának. John Gerard is hasonlóan vélekedett: ő a nemi szervekben lévő kelések kezelésére ajánlotta e füvet.
 
A XVII. században John Parkinson orrvérzés csillapítására használta, A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. Nicholas Culpeper pedig így írt: „a leveleiből készült kenőcs meggyógyítja a sebeket... csökkenti az erős vérzéseket... jó a gyulladásokra és fekélyekre... és kiváló az aranyérre".
 
Észak- Amerikába a telepesek vitték be, de az indiánok is lelkesen használták sebek és égések kezelésére, belsőleg pedig megfázások, torokfájás, ízületi gyulladás, fogfájás, álmatlanság és emésztési panaszok gyógyítására.
 
 
 
Eredete és leírása
 
A cickafark a fészkes virágzatúak (Asteraceae, korábban Compositae) családjába tartozik.
 
Gyakran előforduló, szívós, nagyon ellenálló, sőt egyenesen elpusztíthatatlan növény, mely Európában, többek között hazánkban is, Észak- Ázsiában és Észak- Amerikában egyaránt honos.
 
A 30, de akár 80 cm-es magasságot is elérő lágyszárú növényt tömegesen megtalálhatjuk száraz, silány földeken, a mezei virágok között kaszálókon, legelőkön, utak mentén, töltéseken, és szántóföldek mentén is.
 
Kúszó  gyöktörzse, felálló, pelyhes egyszerű vagy elágazó  szára van. Hosszúkás levelei molyhosak, kétszeresen szeldeltek (azaz erekig bevágottak). Apró fehér vagy rózsaszín virágai ernyőhöz hasonló virágzatot alkotnak. Ezek az ún. bogernyőbe rendeződő fészekvirágai nyáron és ősszel nyílnak, s a legkülönfélébb rovarok nyüzsögnek rajtuk.
 
 
 
Hatóanyagai és hatása
 
A növény drogja, tehát ahol gyógyhatású hatóanyagai találhatók, a virágzó földfeletti hajtás 30-40 cm-es része (herbája) és a virágzat, ezért az egész növényt gyűjtjük gyógyászati célra: szárát és leveleit, valamint a hatóanyagokban még gazdagabb virágját. Bizonyos bántalmakra csak a virágot használjuk fel. Fontos tudni, hogy csak a fehérvirágúak használhatók gyógyászati célra! A gyűjtést teljes nyíláskor végzik.
 
Ha a herbát vagy a virágzatot szétmorzsoljuk, jellegzetesen fanyar illatot árasztanak, aromás, keserű az ízük is. Ha beszívjuk ezt az illatot, el tudjuk képzelni, hogy esetenként az arra érzékeny embereknél a cickafark bőrallergiát válthat ki.
 
A drogot felhasználás előtt szárítják: 4-6 kg friss drogból száradás után 1 kg-ot kapunk. 
A cickafarkfű  hihetetlenül gazdag 
hatóanyagokban, melyek együttesen fejtik ki komplex hatásukat. Legfontosabbak közülük a kamazulin illóolaj, achillein keserűanyag, cseranyagok, flavonoidok, az ásványi anyagok közül pedig főleg kálium tartalma igen magas.
 
Achilletin és achillein hatóanyagai ösztönzik a véralvadást. Friss leveleit használják ezért vérzéscsillapításra, borogatások készítéséhez, zúzódások, kisebb sebek kezelésére.
 
A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A cickafark illóolaja a növény fő hatóanyaga. Ebből a virágzatban több van, a herbában kevesebb mennyiségű (0,2-1%) dr. Oláh Andor írása nyomán. Ezért főleg a virágzatot használjuk, amennyiben elsősorban az illóolaj hatásaira van szükségünk. Ez az azulénos illóolaj görcsoldó, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású. Illóolajának 30-40%-a proazulén, de esetleg 60%-a is. Mivel az illóolajuk ugyanaz, a cickafark hatása a kamilláéhoz hasonlítható; eredetileg mindkét növény proazulént és kamazulént tartalmaz, ami hevítéskor alakul át azulénná, ezért a két gyógynövény felhasználása nagyrészt megegyezik. Viszont egyes irodalmi adatok szerint az illóolaj egyes változatokban azulénmentes, másokban azuléntartalmú. Az azuléntartalom 6-19% lehet, mértékéhez megfelelően az illóolaj színe a sárgától a sötétkékig terjedhet.
 
Nemcsak az azulénnek, a kamazulénnek, hanem a kámfor illóolajnak, az eugenolnak, a kvercetinnek, a rutinnak és a szalicilsavnak is mind gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.
 
A kamazulén görcsoldó hatása nemcsak az emésztőrendszer, de a méh sima izmait is nyugtatja, ezért a menstruációs görcsök ellen is hatásos. Kedvező a női medence szerveire, petefészek-gyulladásra ülőfürdő formájában alkalmazva. A cickafark nem csak ezért a női bajok gyógynövénye: a kamillával ellentétben neki hormonszerű anyagai is vannak, ezért nem csupán gyulladásos betegségek esetén használják a nők, de erre egy kicsit később visszatérünk.
 
 
 
Alkalmazása
 
A cickafark virágából nyert illóolajjal meghűlést, influenzát, ízületi gyulladást kezelnek. Ezen kívül használhatjuk tinktúráját, friss levét kompresszként, fürdőként, legtöbb esetben viszont teaként használjuk:  
 
Külsőleg borogatások, öblítések, fürdők formájában használatos:
 • A bőr és a nyálkahártya gyulladásos megbetegedéseinek sebgyógyító és gyulladásgátló szere.
 • Sebhámosító hatású, csersavtartalmának köszönhetően, ezért sebkezeléseknél jó szolgálatot tesz, akár lábszárfekély esetén is jó lemosószer.
 • Illóolaj tartalmának köszönheti gyulladásgátló hatását, ezért különféle problémák esetén ülőfürdőként alkalmazhatjuk. Az ülőfürdőt így készíthetjük el: 100 gramm cickafarkfüvet áztassunk be hideg vízbe éjszakára, másnap forraljuk fel és öntsük hozzá a fürdővízhez: 
  • menstruációs görcsöknél
  • nőgyógyászati, kismedencei gyulladásoknál
  • prosztatagyulladásnál
  • aranyér esetén
  •  
  • illetve pszichovegetativ eredetű görcsös fájdalmaknál.
 • Ideggyulladás esetén is jótékony hatású a cickafarkfüves láb- és karfürdő.
 • Intim területek lemosására és hüvelyöblítéshez is használhatjuk.
 • Szájnyálkahártya- és ínygyulladás esetén öblögethetünk teájával.
 •  
 • Dr. Theiss ajánlása szerint 1-5 éves gyermekek számára hasmenés és szélgörcs ellen készíthetünk cickafark hozzáadásával egy meleg fürdőt. A gyermek igyon a kádban kamillából, borsmentából és cickafarkból készült gyenge teát vagy gyermekeknek való szélhajtó teát.
 
Belsőleg is– a kamilláéval azonos módon - igen széles az alkalmazási területe:
 • Kutatások is igazolták a kesernyés cickafarktea hatékonyságát étvágytalanságnál. Ez esetben a teát étkezés előtt fél órával fogyasszuk.
 • Általános görcsoldóként megszünteti az alhasi görcsös fájdalmakat, legyen az bélrendszeri vagy menstruációs fájdalom.
 • Főleg görcsökkel járó emésztési panaszoknál igen gyakran használatos: emésztést segítő- serkentő, mivel fokozza a bélbolyhok tevékenységét, elmulasztja a gyomorgörcsöket, megszünteti a gyomorégést és szélhajtó hatása miatt a puffadást, gyomor- és patkóbélfekély és vastagbélhurut (kolitisz) gyógyszere, a gyomor- és a béltraktus gyulladásait megszünteti. 
 • A máj zavarait is megszünteti,
 • illetve epehajtó hatása miatt epebajoknál is használatos
 • Nagy káliumtartalma erősíti a hólyagot, segíti a veseműködést, anélkül, hogy izgatólag hatna. Ezért vesemedence-gyulladás, hólyaghurut esetén is alkalmazhatjuk.
 •  
 • A cickafarknak vértisztító hatása is van, mert hat a csontvelőre, és így fokozza a vérképződést.
 
 
 
 
Ellenjavallata, mellékhatása
 
Fészkes virágzatúakra túlérzékenyeknél belső és külső alkalmazásnál egyaránt allergiás reakciók léphetnek fel (bőrkiütések, hólyaghúzás). Ezek a tünetek az arra érzékenyeknél már a virágok bőrrel történő érintkezése kapcsán is jelentkezhetnek. Sötétbarnára festheti a vizeletet. 
Vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású, ezért hosszabb távon ne alkalmazzuk, csak kúraszerűen. Várandós anyák is kerüljék a cickafark alkalmazását! Fogamzásgátlót szedőknek sem ajánlott. Káros mellékhatása nem ismert.
 
 
 
Női bajok gyógynövénye
A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A női bajokra jó hatást kifejtő gyógyfüvek között a közönséges cickafark áll az első helyen. Nem csupán a hüvely- és méhnyakgyulladás (fehér folyás) gyógyítására használjuk, hanem hormonszerű anyagainak hála a népi gyógyászatban menstruációs pan
aszokra – különösen a görcsös ciklusra – és a változás éveiben fellépő panaszok orvoslására is használják.
 
Dr. Theiss szerint a cickafark azokhoz a szívós nőkhöz mérhető, akik fájdalmukat inkább eltitkolják, mintsem dramatizálnák. Fájdalmak közepette is teszik kötelességüket, és csak akkor panaszkodnak, ha már nagyon rosszul érzik magukat.
 
 
 
Cickafark tea elkészítése
 
A cickafarkot inkább teakeverékben alkalmazzuk, bár magában is felhasználható.
 
Ha magában használjuk, a következőképpen készítsük el a teát: 2 teáskanálnyi drogot 2 dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és naponta 2-3-szor, étkezési szünetekben fogyasszuk. Étvágytalanság esetén étkezés előtt fél órával igyuk meg.
 
Migrénes rohamkor a cickafarkból készített teát jó melegen kortyolgassuk; rendszeres fogyasztásával a kínzó fejfájás teljesen megszüntethető.
 
Meghűlés, légcső- és hörghurut esetén, illetve hát- és reumatikus fájdalmakkor is kortyolgassuk forrón a teát.
 
 
 
Teakeverékek cickafarkkal, a teljesség igénye nélkül
 
A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. Női bázistea: 30 g cickafark, 30 g palástfű, 20 g kamilla, 20 g pásztortáska, ami idegerősítő és nyugtató  citromfűvel (30 g) kiegészíthető. Több héten keresztül napi 2-3 csészényi fogyasztandó a teából. Egy csészéhez 1 teáskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. Változókori hőhullámok esetén adjunk még 30 g tavaszi kankalint a bázisteához. Fehérfolyás esetén pedig 10 g fehér árvacsalánt.
 
Teakeverék meghűlés, nátha, influenza, láz esetén: 10-10 g bodzavirágot, közönséges cickafarkat, citromfüvet és mentát keverjünk össze, forrázzuk le fél liter vízzel. Fedjük le, míg iható hőmérsékletűre nem hűl, majd igyunk meg belőle 1-2 csészével. Jól takarózzunk be és ne keljünk ki addig, amíg erősen izzadunk. Ne vigyük túlzásba a kúrát, nehogy túlságosan kimerüljünk. Ha már nem izzadunk, gyorsan mossuk le magunkat hideg vizes szivaccsal tetőtől talpig, és rögvest bújjunk vissza az ágyba.
 
Dr. Theiss ajánlása alapján készült gyomortea gyomorégés és gyomorhurut esetére, amikor a gyomorsav túltengése okozza a gyakran krónikus panaszokat, még ha azok akár évekre el is múlhatnak. Ez egy igen jó ízű teakeverék. Naponta 3-5 csészényit igyunk belőle egész napra elosztva, a panaszok elmúlta után is akár. 1-1 arányban keverjünk össze cickafarkat, borsmentalevelet, orbáncfüvet (bizonyos gyógyszerek szedése esetén nem ajánlott) és citromfűlevelet, majd 1 teáskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. Ez a keverék az idegi alapon keletkezett zavarokra is hat a citromfűnek hála.
 
  
Puffadás elleni, szélhajtó teakeverék felnőtteknek: 1-1 arányban édeskömény, kömény, cickafark, angelikagyökér, fele mennyiségű ánizs és ugyancsak fele mennyiségű ezerjófű. 1 teáskanálnyit forrázzon le 2 dl vízzel, hagyja állni 20 percig, majd szűrje le. 
 
Egyéb érdekességek
 • A cickafarkfüvet hagyományosan altatónak is használták.
 • Finomra vágott, borsos ízű leveleivel salátát, virágos hajtásaival likőrt ízesítenek, leszárítva tubák készül belőle.
 • Birkák is legelik a cickát, mert emésztési zavaraiknál, felfúvódásoknál segít bajaik leküzdésében, innen német neve: „Schafgarbe”.
 •  
 • Ha kirándulás közben rovarcsípést szenvedünk és ha más nincs is nálunk, de cickafarkot találunk a közelben, akkor levelét rágcsáljuk meg, majd tegyük rá a csípésre.
 
Források:
 • Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája
 • Dr. Oláh Andor: A természet patikája
 • Dr. Johannes Gottfried Mayes - Dr .med. Bernhard Uehleke - Pater Kilian Saum: Kolostori gyógyászat
 • Ilcsi néni képes füveskönyve
 •  

 • Dr. Kéry Ágnes: Gyógynövényekkel az egészségért

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     

Átjáró MAGYAR NŐK oldalamra
MAGYAR NŐK 2 oldalamra
GYÓGYÍTÓ NAPJAIM, TANFOLYAMOK
//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287676854_82.gifZöldvonal-zöldtippek


Konyha rovat

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286787775_51.jpg

     
Nőkről nőknek,-női titkok
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286821722_40.jpg

     
Ősi titok tudók
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288277744_60.jpg

     
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288682157_06.jpg

     
Lelkünk- Temploma
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288169823_80.jpg

 

     
Lélek-patikája
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287051287_19.jpg

     
Párkapcsolat
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286774826_37.jpg

     
Anyaság
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288896243_08.jpg

     
Gyermekeink
     

     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288896154_73.gif

     
- Gyermekpszichológia
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1289374763_33.jpg

     
A NŐ és a FÉRFI
     
Blog Plusz,- Vegyes rovat
Friss bejegyzések
2011.05.04. 18:07
2010.11.12. 21:36
2010.11.12. 21:13
2010.11.12. 21:07
2010.11.05. 16:00
2010.10.27. 13:23
2010.10.19. 17:21
2010.10.19. 17:18
2010.10.19. 17:03
Friss hozzászólások
     
Pontos idő
     
Hirdetőfal
     
Ahonnan látogatják az oldalt

 

     
Tartalom

A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******