aranyasszony

  Kedves Olvasók! Szeretettel várom Önöket a MAGYAR LEÁNYOK ASSZONYOK és a
MAGYAR NŐK2 oldalamra, ahol folytatom bejegyzéseimet, írásaimat.
Áldásos napokat kívánok Mindenkinek!
 

 

 

 

 

 

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286803856_40.gif

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Köszöntelek
     
Hírlevél írásaimról
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     

http://www.magyarnok.eoldal.hu/img/picture/411/mariamagdolna.jpg

     
Megszentelt Női Tér
     
ÚJ ÍRÁSAIM-KÖZVETÍTÉSEIM
     
ÍRÁSAIM-KÖZVETÍTÉSEIM
     
NŐI Erő

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288455552_09.jpg

 

     
Szakrális nő
     
Szív csakra - anya-gyermek kapcsolat

 

     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286794156_27.jpg

     
Fűben, fában orvosság,-Ősi gyógymódok
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288435872_10.jpg

     
Otthon melege- Lakáskultúra
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286775227_00.gif

     
- Ünnepek, események
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287052112_80.jpg

     
Mit tegyünk, hogy szépek legyünk
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055013_64.jpg

     
Divat
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055352_41.jpg

     
Süssünk, főzzünk
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055663_56.jpg

     
Kézimunka
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286774602_58.jpg

     
Női praktikák
     

Járj piacra

Takaríts tisztítószerek nélkül

 


//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1289807426_56.jpg

     
Húzz egy kártyát
     
Látogatók száma
Indulás: 2010-10-10
     
További oldalaim
     
- A házelő megvarázslása

  Bodnár  Erika: A magyar ház mágikus titka (Részlet)

 A házelő megvarázslása

    A házcsúcs a villám ellen óv, a rajta lévő különböző  állati, növényi alakoknak, vagy a keresztnek gonoszűző erőt tulajdonítottak. A csúcsdíszek közül a lófej az ősi lókultusz maradványa. A barcasági padlásablakokra festett fecske is, a villámtól óvta a házat úgy,mint az előfalba vájt mélyedésbe helyezett Szentháromság,Mária vagy Flórián szobor a tűzvésztől. Az ajtó és az ablakküszöbök alá borsszemeket tettek, az ajtóra szentelt krétával B betűt és keresztet írtak, hogy a gonosz a beköltözés előtt meg ne rontsa a házat. A gonosz félrevezetésére a ház hátulsó falán egy darabot tapasztatlanul hagytak, mintha a ház még nem készült volna el, majd oszlopot6 vittek be és döntöttek le a házban, annak jeléül, hogy ott már meghalt valaki. 

    Beköltözés
    A beköltözést megelőző éjjel kutyát hálattak a lakásban, s ezt reggel az ablakon ugratták ki. Valamelyik kalákással tüzet rakattak, majd lapátra tett parázzsal bejárták a belső helyiségeket, aztán a családtagok háromszor körüljárták a házat, harmadszorra a gazda bedobta a fejszéjét az ablakon, a gazdasszony pedig a kút vizével vagy szenteltvízzel behintette a lakóhelyiségek, a padlás és a melléképítmények sarkait. Ezután a gazdasszony sót és kenyeret, a gazda pedig pénzt és ócska seprűt vitt be a házba, és csak ekkor kezdték meg a bútorok, ezek közt is elsőnek az asztal beállítását. Később a sót, kenyeret és pénzt feszület, szentképek és Biblia helyettesítették. A beköltözés végén, a rokonok, komák és szomszédok házáldomást tartottak, meg egyházi szentelést, amit Vízkeresztkor megismételtek. A kemencébe az utolsó téglát a gazdasszonynak kellett beillesztenie, hogy jól süljön a kenyér, s a kemence földjének közepébe vasdarabot tapasztottak.
 
    Házszentelés
    A hagyomány szerint évente egyszer, Vízkeresztkor , újraszentelték a házakat. A házszentelést mindig megelőzte a nagytakarítás, meszelés.
A házszentelés tulajdonképpen finomerő színtű nagytakarítás. A látható és láthatatlan erők nagytakarításra szorulnak. Ez a spirituális nagytakarítás a házszentelés. Fontos,hogy a házszentelés során a lakás összes helyiségén végigmenjünk, és egyetlen sarkot se hagyjunk ki a szenteltvízzel való meghintésből , illetve a tömjénnel való megfüstölésből. Ez a nyílászárók sarkaira is érvényes. A sarkok azok a helyek, ahol leginkább képes megrekedni az erőáramlás, ezt jelzi a pókháló is. 

    Hogyan segít a szenteltvíz? 
    A szenteltvíz a legmagasabb szintű szellemi erőt képviseli, ez által képes felemelni, átalakítani bármely negatív, másképpen szólva alacsonyabb szintű erőformát. 

    Házavató
    A legelső házszentelés olyankor esedékes, amikor egy ház elkészül. Ilyenkor nem finomerő takarításról van szó, hanem finomerők behangolódásáról. A ház helyén sokáig üres telek állt, amelynek valószínűleg voltak lakói. A Földön a számunkra láthatatlan szférában is élnek különféle lények. A legelső házszentelés minden más láthatatlan lényt kizár az új házból, és a finomerők szintjéről kér egy ún. Védőangyalt a további feladatok folyamatos ellátására.
    A látható szférában mindent megteszünk a ház biztonságáért, különböző riasztókat, és zárakat szerelünk fel, kutyát tartunk, kerítést építünk, biztosítást kötünk,stb. A láthatatlan szférával viszont nem törődünk, hiszen manapság nagyon kevés a megszentelt ház.
    A Földön sok olyan szertartás létezik, ahol megvendégelik a Hely Szellemét, áldozatokat mutatnak be neki.
    A magyar hagyományban, gondolatkörben az első házszentelés, házavató szertartása felel meg ennek a feladatnak. 

    Különleges események 
    Gyermek születése, esküvő, Húsvét, Karácsony, temetés, vagyis fontos események alkalmával a háziasszonyok nagytakarítást tartanak, és ez régen sem volt másképpen.
    Amikor például meghalt valaki a házban, a temetés után az egész házat kívül – belül újrameszelték, ugyanis ez volt a legjobb módja, hogy semlegesítsék, felülírják a fájdalom, és a szenvedés erőformáit, tiszta lappal folytassák az életüket. A fehér, a keleti irány, az isteni iránymutatás, a megtisztulás, a megújulás színe, ezért meszelték a házaikat fehérre a magyarok. A mész nemcsak fehérít, fertőtlenít is.
    Bármilyen szomorú és kellemetlen, de3 éppúgy fontos és örömteli események kapcsán is elvégezték ezt a tisztító szertartást, melyet a ház újraszentelésével fejeztek be.

    Házhoz kötődő hitrendszer 
    Nemcsak a hely,hanem az építkezés megkezdésének ideje is hatással van a néphit szerint az épület tartósságára, szerencsés voltára. Az ókorban bizonyos ünnepeken kezdték meg az építkezést. Az egész középkorban, sőt még jóval azután is, minden monumentális építkezés megkezdésénél beható csillagvizsgálatot végeztek. Modern építkezésnél rendesen valamelyik örvendetes esemény évfordulójának napját választják. Erdélyi magyar néphit szerint jó kedden, de különösen szombaton hozzáfogni az építéshez.
    Mindent a maga idejében. A hét napjait így osztotta fel a néphit:
    Hétfő  : Angyalok
    Kedd : Szent Anna, Szűz Mária édesanyja, akit a népnyelv Nagyboldogasszonynak nevez.
    Szerda : Szent József
    Csütörtök : Oltáriszentség
    Péntek : Krisztus szenvedése
    Szombat : Szűz Mária, akit a népnyelv Kisasszonynak hív.
    Vasárnap : Szentháromság 
    Amikor egy ember megszületik, születése pillanatában kap egy erőkoktélt, amely az adott pillanat erőviszonyának együttese. Ez az erőkoktél meghatározza az ember természetét és legfőbb tulajdonságait.
    Amikor házat építünk, a házra ugyanúgy hatással van az az erőforma, amit építése kezdetén, születésekor kap a Világegyetemből. Nem tanácsos házépítésbe fogni pénteken,Krisztus szenvedésének napján, vasárnap, Isten dicséretének napján, egyházi ünnepkor, dologtiltó napokon. Őseink szökőévben sem kezdtek bele a házépítésbe.
    A régi házak berendezése nagyon egyszerű, rendkívül célszerű,  és mégis szép volt. Őseink minden bútordarabjukat, minden használati tárgyukat díszítették, és ezek a díszítések mágikus jelentéssel bírtak.
    A ház a család temploma volt, és a ház ura egyben a ház főpapi tisztét is betöltötte. A Szent sarokban álló asztal templomi oltárként, az abrosz pedig miseruhaként szolgált a szertartásokhoz. Őseink életük minden egyes percét Istennel egységben élték. Naponta áldást kértek a rájuk bízott emberekre, állatokra és növényekre, munkájukra, a betegekre, áldást kértek, ha elindultak valahová, mert a hit számukra nem vasárnapi egyórás hitet jelentett, hanem valódi élő hitet, ahol a házuk volt a templomuk, és egész életük folyamatos templomi szertartás.
    Berendezési tárgyaik mély jelentést hordoznak. 

    Láda
    Régen a lányok kelengyéjüket díszes, festett vagy faragott menyasszonyi ládában gyűjtötték, amit jegyajándékként kaptak kedvesüktől, és amikor férjhez mentek, ezt a ládát hozományként magukkal vitték. A láda és tartalma az asszony tulajdona maradt élete végéig, sokszor még koporsóként is szolgált számára. 

    Szék
    A nagycsaládokban a szék a családfőt illette meg. A támlás szék később is férfi szimbólum maradt, a nők nem ültek le étkezések alkalmával. 

    Asztal
    Az asztal a házban oltárként szolgált, ezért nagy tiszteletben tartották. A
z asztalon nem dolgoztak, csak étkezésre használták, többnyire a családfő és a férfiak étkezhettek mellette. Ünnepi alkalmakkor mindig leterítették, legtöbbször három abrosszal, és ilyenkor az egész család köréje ülhetett.  

    Ágy
 

    A régi magyar házakban egyetlen mai értelemben vett ágy létezett, amelyet alvásra nagyon ritkán használtak : a feltornyozott vetett ágy. Itt állt az asszony, majd az eladó lányok kelengyéje. Akkor bontották meg, ha gyermek született a háznál, vagy ha halottat ravataloztak  fel rajta.
Ez az ágy a szakrális tér részeként a szent sarok mellé került. 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     

Átjáró MAGYAR NŐK oldalamra
MAGYAR NŐK 2 oldalamra
GYÓGYÍTÓ NAPJAIM, TANFOLYAMOK
//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287676854_82.gifZöldvonal-zöldtippek


Konyha rovat

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286787775_51.jpg

     
Nőkről nőknek,-női titkok
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286821722_40.jpg

     
Ősi titok tudók
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288277744_60.jpg

     
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288682157_06.jpg

     
Lelkünk- Temploma
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288169823_80.jpg

 

     
Lélek-patikája
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287051287_19.jpg

     
Párkapcsolat
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286774826_37.jpg

     
Anyaság
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288896243_08.jpg

     
Gyermekeink
     

     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288896154_73.gif

     
- Gyermekpszichológia
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1289374763_33.jpg

     
A NŐ és a FÉRFI
     
Blog Plusz,- Vegyes rovat
Friss bejegyzések
2011.05.04. 18:07
2010.11.12. 21:36
2010.11.12. 21:13
2010.11.12. 21:07
2010.11.05. 16:00
2010.10.27. 13:23
2010.10.19. 17:21
2010.10.19. 17:18
2010.10.19. 17:03
Friss hozzászólások
     
Pontos idő
     
Hirdetőfal
     
Ahonnan látogatják az oldalt

 

     
Tartalom

A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******