aranyasszony

  Kedves Olvasók! Szeretettel várom Önöket a MAGYAR LEÁNYOK ASSZONYOK és a
MAGYAR NŐK2 oldalamra, ahol folytatom bejegyzéseimet, írásaimat.
Áldásos napokat kívánok Mindenkinek!
 

 

 

 

 

 

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286803856_40.gif

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Köszöntelek
     
Hírlevél írásaimról
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     

http://www.magyarnok.eoldal.hu/img/picture/411/mariamagdolna.jpg

     
Megszentelt Női Tér
     
ÚJ ÍRÁSAIM-KÖZVETÍTÉSEIM
     
ÍRÁSAIM-KÖZVETÍTÉSEIM
     
NŐI Erő

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288455552_09.jpg

 

     
Szakrális nő
     
Szív csakra - anya-gyermek kapcsolat

 

     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286794156_27.jpg

     
Fűben, fában orvosság,-Ősi gyógymódok
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288435872_10.jpg

     
Otthon melege- Lakáskultúra
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286775227_00.gif

     
- Ünnepek, események
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287052112_80.jpg

     
Mit tegyünk, hogy szépek legyünk
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055013_64.jpg

     
Divat
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055352_41.jpg

     
Süssünk, főzzünk
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287055663_56.jpg

     
Kézimunka
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286774602_58.jpg

     
Női praktikák
     

Járj piacra

Takaríts tisztítószerek nélkül

 


//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1289807426_56.jpg

     
Húzz egy kártyát
     
Látogatók száma
Indulás: 2010-10-10
     
További oldalaim
     
- Feng shui kérdések

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=30316&n=lambert

  Bodnár  Erika: A magyar ház mágikus titka


    A magyar ház mágikus titka, a magyar feng shui ,művészien megfogalmazott útmutatás a mindennapi életben, a magyar emberek számára. Bodnár Erika jóvoltából előtűnik a múlt, a sok elfelejtett hagyomány és bölcsesség, mely nemzetünket erősítette és megtartotta annyi évszázadon keresztül!

    Bodnár Erika, alias Színia honlapja: www.szinia.hu. Látogassátok meg, csodálatos világ tárul elétek. Ne felejtsetek el „betérni” a virtuális kápolnába is és ott elmondani egy imát hazánkért, nemzetünkért.
    Remélem sokak örömére szolgál ez a könyv ismertetése, melyből részleteket kívánok idézni. Jó olvasást, Nektek: 

    Az idő, tér és ember 

    Az IDŐ, A TÉR, ÉS TE MAGAD, mindig egy egyedi kombinációt alkottok. Ezekben a kombinációkban vagy jól,vagy rosszul érzed magad.
    Az idő számunkra nem változtatható, a teret, és saját magunkat viszont tudjuk változtatni: Például azzal, hogy kiválasztjuk a helyet ahol élünk, és úgy alakítjuk a rendelkezésünkre álló teret, hogy jól érezzük magunkat benne.
    Az igazán nagy tévedés, amikor „véglegesen” tervezünk, mert a világban minden változik. A földsugárzás”vonalai”, a mágneses vonalak, a természeti környezet, a mesterséges környezet, és sorolhatnám a végtelenségig.
    Biztosan észrevetted, hogy időnként kezdjük magunkat kényelmetlenül érezni a lakásunkban, valami újra vágyunk. Ilyenkor következik az átrendezés,a felújítás,vagy éppen a költözés. Ösztönösen érezzük ugyanis, ha valamelyik tényező (tér,idő, ember) megváltozik, és a változtatással vissza akarjuk állítani a harmóniát.
    Biztosan láttad már a kutyákat, vagy a macskákat, hogyan választják ki a helyet, ahol lefekszenek. Komoly szertartás előzi meg, míg hajlandóak végül lefeküdni. A csecsemők, kis gyermekek még használják az ösztöneiket, forognak, beállnak a számukra legjobb irányba, ha az ágyukat nem is tudják odébb rakni. ( Amikor kisgyermeked mindig a kiságy egyik sarkában kucorogva ébred,tedd meg neki azt  a szívességet, hogy átrakod az ágyat máshova, mert nem tud szólni neked, de ezt jelzi! ) 
    A felnőtt ember ezzel szemben mit tesz? Megnézi hova fér be a franciaágy, és lefekszik. Sem a helyet, sem az irányt nem választja ki gondosan. Aztán csodálkozik, amikor nem alszik jól, rémálmok gyötrik , és egy idő után megbetegszik. A hely és a lakás kiválasztásakor is sokszor kompromisszumot köt. Nem tetszik ugyan sem a környék, sem a város, de hát közel van a munkahely, és különben sincs több pénz a lakásra… 

    Feng shui kérdések 
    Amikor elkezdtem a feng shuival foglalkozni, hirtelen elfelejtettem józanésszel gondolkozni, mert belekerültem egy évezredes hitrendszer forgószelébe, és az bizony magával ragadott.
    Elfelejtettem például megkérdezni magamtól, hogy elképzelhető-e a Teremtésben olyasmi, mely szerint egy ember sorsát, élet – halál kérdését, egészségét vagy betegségét , a gyermekei boldogságát a háza határozza meg. Amennyiben pedig ez elképzelhető, miért nem adatott meg hozzá mindaz az eszköz, amivel ezt felismeri és változtathat rajta… Számtalan esetben ugyanis jól érzik magukat az emberek a házaikban, míg egy „mester” ki nem deríti, hogy nem kéne…
    A másik érdekes kérdés a feng shui mesterek kérdése, akik tudásukat mélyen titkolták, és még tanítványaiknak is csak a halálos ágyukon adták át, ha egyáltalán átadták.
    A harmadik kérdés: Amennyiben ez a tudás egyetemes, és mindenütt működőképes, miért titkolta olyan sokáig az összes nép előtt a Teremtő?
    A negyedik kérdés: Kínában a feng shuinak sok ezer éves a hagyománya…
    Miért van akkor a kínai népnek ennyi problémája?
    Az ötödik kérdés: Tegyük fel, hogy a kínai feng shui egyetemes, és mindenütt mindenkor működik, akkor miért alakultak ki egymásnak teljesen ellentmondó irányzatai?


    Válaszok
    Megmondjam? Mert nem egyetemes. Helyhez és időhöz kötött. Bizonyos helyeken, bizonyos időkben működik, máshol viszont nem. Ott, ahol az egyik irányzata működik, az emberek természetszerűleg meg vannak róla győződve, hogy egyetemes szabályokat használnak, de ugyanígy meg van róla győződve, a másik irányzat képviselője is, hiszen neki meg a másik működik…
    Legjobb tehát, ha minden nép a saját hagyományait használja. Ez nem zárja ki a tanulás lehetőségét, csak az új dolgokat célszerű beilleszteni a régiek rendszerébe. Amennyiben beleillik, rendben, ha viszont mégsem, akkor inkább lépjünk tovább.
    Képzeljük csak el, milyen az a ház, ahol válogatás nélkül felhalmozunk a világ minden tájáról mindenféle tárgyakat. Az egyik fal alján arab díszítést használunk, a másik fal tetején kínait, a szemben lévőre meg felfestünk egy kis matyó mintát. Hááát…
    A Teremtő pedig tényleg minden népnek átadta azt a tudást, amire szüksége van. Minden nép rendelkezik ugyanis hagyományokkal…
    „Minden ember ismerje és becsülje saját műveltségét, hagyományait és azok szerint éljen boldogan. Azokat feladni nincs értelme. A magyarok kövessék a magyar szokásokat hibátlanul, és a többi nép is a sajátjait… Minden nép ragaszkodik a saját műveltségéhez, és abban érzi jól magát…
Ez természetes, hiszen műveltségünk az azonosságunk, az énünk része.”(Láma Ngawang, tibeti tanító)

    A ház mágiája  
    Minden ház teremtés eredménye, egy-egy megvalósult gondolat…tehát egyéni gondolatok, illetve nagyon erős kollektív gondolatok együttes eredménye. A nagyon erős,régóta működő , kollektív gondolat a hagyomány.
    Amikor egy házat csúcsos tetővel,szögletes alaprajzzal,négyzet vagy téglalap alakú ablakokkal terveztetünk meg, a hagyományos gondolatsor működik bennünk,a szokatlan,egyedi megoldások viszont egyéni gondolataink megnyilvánulásai.
    Amikor a hagyomány megszületett, nagyon-nagyon régen,az emberek pontosan tudták, mit miért építenek éppen úgy, és nem másképpen. Minden építészeti elem valamilyen máig működő szimbólum, amely az életet, az embert szolgálja.
    A ház nem egy rakás tégla és némi faanyag.A ház az ember testének folytatása, a Mindenség modellje, amely védi, és egyben összeköti a Világegyetemmel. Őseink olyan kozmikus tudás szerint éltek, építkeztek, és öltözködtek, amely a tudomány mai állása szerint is tökéletesen megállja a helyét. Természetesen- akár csak mi- házakban laktak, kivétel, amikor úton voltak, ugyanis ilyenkor sátoroztak. Sátruk azonban sokkal kényelmesebb és igényesebb volt, mint a mai kempingsátrak. Őseink kempingezéshez használt sátrát ma jurtaként ismerjük. Akkoriban a kempingezés némileg hosszabbra nyúlt, mint manapság, hiszen a nép nem csak 3 hét szabadsággal rendelkezett, mint mai szabad világunkban.    
       A jurta és a ház szerkezeti felépítése alapjaiban megegyezett, a különbség mindössze a felhasznált anyagokban, illetve az alaprajz formájában és méretében rejlett. A jurta alaprajzát kör, a ház alaprajzát viszont négyszög, leginkább négyzet alkotta. Mind a kör, mind a négyzet nagyon fontos szimbolikus jelentést hordozott, tehát az alaprajz nem a véletlen műve volt, hanem kozmikus tudás eredményeként jött létre.
    A magyar ház szerkezete bizony olyan kozmikus alapokon és jelképrendszeren nyugszik, amelyek a teremtés folyamatának valós ismeretéből születtek.
Mit tudunk őseinkről? Sajnos nagyon keveset. A magyar őstörténet még felfedezésre vár, és bizonyosan nagy meglepetésekkel szolgál majd. Már eddig is olyan régészeti leletek kerültek elő, amelyek legalább 6500 éves magyar írásbeliséget bizonyítanak, ráadásul kiderült, hogy egyszerű hétköznapi emberek által használt magyar rovásírásról van szó, nem pedig néhány írástudó kiváltságáról.
Ebből többek között az is következik, hogy őseink írtak, olvastak, és nem kizárólag a hús nyereg alatt puhításával foglalatoskodtak.
A magyarság öntudata bizony erősen megkopott az elmúlt ezer év alatt. A néprajzkutatók nagy része (tisztelet a kivételnek) el sem tudja képzelni, hogy díszítőművészetünket, építési szokásainkat, és jelképeinket esetleg mi magunk hoztuk létre, nem pedig átvettük valamelyik néptől. Mindenben megtalálják az idegen befolyást: kínait, arabot, németet, franciát, olaszt, törököt, és sorolhatnám a végtelenségig. Nehéz elképzelni, hogy az a nép, amelyik ennyi találmányt adott a világnak, ne tudta volna saját kútfejéből kitalálni, hogyan építsen házat, hogyan öltözködjön, és mindezt hogyan díszítse.
Őseink pontosan tudták, hogyan építkezzenek, és építményeik világképüket, hitüket tükrözték. A magyar térrendezés csodálatosan következetes és egységes rendszert alkot., amely évezredeken keresztül bevált a magyarság körében.
Amennyiben bármely más nép hagyományrendszerét átvesszük, a teljes hozzá tartozó hitrendszert is magunkévá kell tenni, ha azt szeretnénk, hogy nálunk is működjön. Manapság Magyarországon egyre inkább terjed a kínai feng shui használata, amely nem a „saját gyerekünk, így hatása is kétséges.
Egy példa:
Az ősmagyarok legfontosabb, szent égtája a kelet volt, színe a fehér, állata a ló.
A kínaiaknál a kelet csak a második legfontosabb irány, színe a zöld, állata a sárkány. A fehér szín a kínaiaknál a nyugati irányt jelölte, a ló pedig a dél állata volt.

Amennyiben mi magyarok a fehér színt a nyugati oldal megerősítésére akarjuk használni, csak káoszt okozunk vele, mert nálunk évezredek óta a fehér, keleti erőt jelöl. Ha a ló jelképét a kínai rendszernek megfelelően a déli oldal erősítésére használjuk, ugyanez történik, a sárkányról nem is beszélve, amely legtöbbször negatív mesealakja a magyar népmeséknek.
Amikor mi magyarok egy asszonyra azt mondjuk, sárkány, egyáltalán nem dicsérjük meg vele, épp ellenkezőleg. Kínában sárkánynak, azaz sárkány jegyében születni viszont kifejezetten szerencsés dolog. 

    Magyar ősvallás
    Őseink világképe egyáltalán nem volt primitívnek nevezhető, hiszen óriási bölcsességet, kozmikus tudást tükrözött, és jóval teljesebb volt, mint a hivatalosnak minősülő keresztény tanítások. Ez a világkép a Szent Hármasságból indult: Az Istenanya, az Atyaisten, és a gyermekük, a Fiúisten hármasából. A Szent Háromság minden létező dologban benne van, úgymint a nemző Atya, a befogadó Anya és Gyümölcsük, a gyermek formájában. Ez a három fogalom, három erőformát jelképez: a tüzet, a Vizet és a Fényt: azt a három erőformát, amelyből létrejön a Világegyetem.
    Az Istenanyát őseink Nagyboldogasszonynak nevezték, és minden élet édesanyjaként tisztelték. Az Istenanya jelképe egy hátratekintő, guggoló szarvas volt. A szarvasokat általában nem ilyen furcsa, kitekert pózban ábrázoljuk, úgyhogy ez a szarvas nem egy átlagos földi szarvas képe, hanem egy csillagkép az égbolton: mégpedig a Nagy Kutyának nevezett csillagkép, fő csillagával a Szíriusszal. Az Atyaisten csillagképe az Orion, jele egy nagy X. Az Atyaisten földi, testet öltött formája, népünk ősatyja, Nimród a nagy vadász. A Fiúistent őseink a Napban tisztelték, és ez a tisztelet máig fennmaradt szimbólumrendszerünkben, népi imáinkban, illetve a díszítőművészetünkben. Az Anyaisten, Atyaisten és Fiúisten egységét Teremtőnek nevezzük. A Teremtő, a Szent Háromság egysége, az Öregisten. A Teremtő maga a Mindenség, és az Egység, egyúttal a Világ közepe. A Világ közepének helye az ősi magyar világkép szerint, az Ég északi sarkkörén, a Kis Göncöl rúdjának végén található Sarkcsillag.
    A Világegyetemet a magyar ősvallás egy égig érő fának jeleníti meg,amelynek a tetején a Sarkcsillagon ül a Teremtő. Az égig érő fa törzse a világ tengelye, és a fa koronáján helyezkednek el a különböző bolygók, bolygórendszerek, csillagok. Népmeséinkben meg is találjuk a különböző csillagok, bolygók, leírását. Például: Fekete király országa, Vörös király birodalma, Tündérország,stb.
    Mindez, bár mesének tűnik, nem az. Olyan emberek találták ki ezeket a meséket, akik sokkal jobban ismerték a Világegyetemet és annak működését, mint azt manapság gondolnánk. Olyan emberek, akik bejárták a Világegyetemet. Tudták, hogyan keletkezett a világ, de ismerték a föld keletkezésének és benépesülésének körülményeit is. Mindezt a hatalmas tudást pedig megörökítették a magyar nyelvben, a rovásírásban, díszítőművészetünkben, építészetünkben és hagyományainkban.
    A magyar térrendezés hagyományaiból pontosan kiderül, hogy őseink soha nem függetlenítették magukat a Világegyetemtől, a csillagoktól, hiszen a csillagok évezredeken keresztül nagyon fontos szerepet játszottak az emberek életében. A Hadak útján közlekedtek az érkező vagy távozó lelkek a Nagy Kutya csillagképben az Anyaisten, az Orion csillagképben az Atyaisten, a Kis Göncöl környékén pedig a Teremtő lakott. Népünk ősei ezekben a távoli csillagrendszerekben élnek, innen születnek a Földre, és ide távoznak haláluk után. Amikor őshazáról szól a monda, erről a csillagközi őshazáról van szó. Az őshaza sokkal nagyobb tudással rendelkezik, mint a mai földi gondolkodásunkkal egyáltalán el tudjuk képzelni, és az ott élőknek minden vágyuk, hogy nekünk, kistestvéreiknek átadják az ismereteiket, hogy sikerüljön kikerülni abból a kátyúból, amelybe határtalan önzésünk és butaságunk miatt kerültünk.
    Tönkretettük a Földön az életet, elszennyeztük a vizeket és a levegőt, az emberek betegek, háborúk dúlnak, pusztulnak a növények, állatfajok halnak ki, és milliók halnak éhen, miközben a fejlett világ azon töri fejét, hogyan tehetne szert a többiek rovására még nagyobb gazdagságra.
    A csillagközi Anyaországban épp ezért folyamatos az adás, a Föld felé, és ha mi kiépítjük a vételhez szükséges eszközöket, amelynek egyik módja a helyes építkezés, és a magyar jelképek használata, akkor ezt az adást képesek vagyunk fogni, ami bizonyosan előnyünkre válik.
    A vételhez szükséges eszközök a föld meghatározott pontjain elhelyezett, megfelelően tájolt piramisok. A Piramisok csúcsán régen egy vasmag és egy hegyikristály is volt.
    Ezek a piramisok egy erőhálót alkotnak a Föld körül, amelyből mi emberek a templomok és házak tetejének piramisai által részesülünk. Mindebben nincs semmi misztikus, ha az ember egy kicsit tovább lát az orránál, hiszen abszolút szűklátókörű az olyan  ember,aki a végtelen világegyetemben mindössze a Föld bolygót tudja lakottnak elképzelni.
A
míg az információ háló ténylegesen működött, olyan civilizációk léteztek a Földön,amelyek tisztában voltak égi eredetükkel, békében éltek egymással és a bolygó összes élőlényével.
    Jó  ideje azonban a piramisok alig, vagy egyáltalán nem működnek, az emberiség nagy része pedig, a vezető hatalmakkal az élén, bezárta a lelkét mindenféle isteni iránymutatás előtt, amelynek egyértelműen meglátszik a következménye. Régen a települések legmagasabb épületei mindenképpen a templomok voltak, hiszen a teremtő volt az egész nép atyja, őse, útmutatója. Ma a templomok alig látszanak a bankok, a biztosítók és a különféle kormányhivatalok árnyékában.

    A ház és az ember
    A magyar hagyomány a házat élő embernek tekinti. A bejárati ajtó a szája, az ablakok a szemei. Nyelvünkben pontosan él ennek a gondolkodásnak az emléke: homlokzat, ablakszem, koszorú, vakablak, szemöldökfa, fülke, ideg, a régi parasztházak mestergerendája volt az ideg, kontyos ház, süveges ház, pice torka, lábazat, a ház talpa, a ház előtti virágoskert, a ház öle.
    A régi parasztházak formája legalább 1000 éve alig változott.
A honfoglalás kori falu képe leginkább század eleji magyar faluhoz hasonlított. Ez elgondolkoztató, hiszen a magyar ember nem arról híres, hogy híján lenne a találékonyságnak és az ötleteknek. Miért nem változtatott akkor lényegesen a házán legalább 1000 évig? Lehet, hogy azért, mert jól kitalálta. Nézzük hát meg, milyen is volt az a ház.

    A honfoglalás kora
    A honfoglalás korában legalább kétféle ház létezett. Az egyik a jurta, azaz szétszedhető nemezsátor, amelyet valószínűleg nyáron, illetve utazáskor használtak őseink, a másik a négyszög alaprajzú, helyhez kötött épített ház. A jurta az épített ház mintáját követte, csak rendkívül praktikus, hordozható formában. A ház régen egyetlen nagy térből állt, melynek közepén tűz égett. A füst a tető csúcsán szabadon távozott, a mennyezet még hiányzott. Egyes vidékeken a szobát ma is háznak nevezik, mert a magyar nyelvben még él az emléke az egyterű háznak. Az egy tér azonban nem azt jelentette,hogy őseink kis kunyhókat építettek volna. Ezzel az építkezési móddal tágas, nagy tereket tudtak létrehozni. Szükségük is volt a nagy térre,mert igen népes családok lakták a házakat. A nagyobb alapterületű házakat és jurtákat kereszt alakban merevítették, és középen a merevítést alátámasztották. Ez a merevítő rúd maradt meg későbbi építményeinkben mestergerenda néven. A parasztházakban a középső alátámasztó oszlop a Boldoganya, más néven a boldogasszony fája. Ezekben a házakban mindennek és mindenkinek megvolt a maga szabott helye, feladata és ez a rend a későbbi házakban is fennmaradt. A ház és a jurta bejáratát keletre tájolták. A ház közepén volt a tűzhely,mely folyamatosan égett és tűzhely mögött, szemben a bejárattal ült a családfő. Tőle jobbra találtuk a díszhelyet, ahová a legrangosabb férfi vendéget ültették. A ház egész jobb oldala férfi oldalnak számított, a családfőtől távolodva egyre fiatalabb férfiak ültek. A családfő bal oldalára került a háziasszony, illetve a legrangosabb női vendég, tőlük távolodva pedig egyre fiatalabb nők helyezkedtek el.
    A díszhely mögött találtuk a házi oltárt, és a családi vagyont. A háziasszony háta mögött állították fel az ágyat, és a fiatalabb nők területére esett a konyha területe. Az égtájaknak és az uralkodó erőknek nagyon fontos szerepük volt a házban. Nem azért ültették a fiatalokat egyre távolabb a családfőtől, mert a rangjuk így kívánta, hanem azért hogy mindenki elemében érezze magát. A különböző égtájak ugyanis különböző típusú erőformákat, elemeket képviselnek, amelyek az emberi nemekkel és életkorokkal is azonosíthatók.

    A ház tájolása
    Az égtájak fontossági sorrendje a magyar hagyomány szerint a következő:
 1. kelet , előttem
 2. dél,  jobb kéz felől
 3. észak , balkéz felől
 4. nyugat,  hátam mögött
  Mindig az a legfontosabb irány,amely felé arccal fordulunk. A kelet szent irány, színe a fehér, állatjelképe a ló. A magyarok második legfontosabb iránya, ami ettől jobb kéz felé esik. A déli irány színe a piros, állatjelképe a kakas és a gólya. A harmadik irány a balkéz felé eső észak. Színe kék, állatjelképe a hal. A negyedik irány a hátunk mögött helyezkedik el, ez pedig a nyugat, melynek színe a sárga, állatjelképe a kutya.
  A háromosztatú ház
  Az egyterű  ház, a terek elválasztásával, felvette a század eleji parasztházak formáját. Ősi hitrendszerünk helyét lassan átvette a kereszténység, de a hagyományok azért tovább éltek, ha kereszténnyé váltak is. A háromosztatú ház három helyiségből állt ugyan, de a helyiségek eleinte mind külön bejárattal rendelkeztek. Tulajdonképpen egy tető alá több házat építettek egymás mellé. A fő helyiséget, a legnagyobb szobát, első háznak hívták, a középső helyiség volt a konyha, és a legkisebb helyiséget nevezték hátsó, vagy kisebbik háznak.
  Megmaradtak az egyterű ház szabályi is, csak az építkezés módja változott az idők folyamán. Kialakult a mennyezet, így a padlást elválasztották a lakótértől. A keleti irány mellett leggyakrabban dél felé tájolták a házakat, ilyenkor az első szoba nézett keletre. Az évezredeken át használt magyar ház, vízszintesen és függőlegesen hármas egységet, egy térbeli keresztet alkotott.
  Minden teremtett dolog, két ellentétes irányban mozgó erőből alakul ki: a kifelé-felfelé sugárzó, illetve a befelé-lefelé  örvénylő erőből. Amikor a két erő egymással találkozik, létrehozzák a harmadik erő fajtát, a fényt, a megnyilvánult világot.
  Ezt a három alap erőformát különbözőképpen hívhatjuk:
  Atyaisten, a Fiúisten és Anyaisten.
  Szellem, lélek és test.
  Atyaisten, Jézus és Mária.
  Teremtő, Teremtmény és Befogadó.
  A házban a három alapvető erőformát az égtájak határozzák meg.
  Atyaisten, szellem
  Az Atyaisten ereje az alkotó, teremtő, férfi, szellemi erő. Jelképe a házban az első szoba, a mennyezet, a padlás, illetve a boltívek. Ez a ház legértékesebb keleti és déli része. Őseink az első szobában fogadták a vendégeket, itt terítették meg ünnepkor a családi asztalt, itt született a gyermek, itt ravatalozták fel a halottat. A legszebb bútorok,kézimunkák,a házi oltár, a jólét jelei és a családi képek mind ide kerültek. A ház keleti részén kel fel a Nap, amelynek tisztító és megújító ereje minden reggel átjárta a ház legfontosabb részét, az első szobát.
  A padláson tárolták a család élelmét, amely szintén megszentelt helye volt a háznak, hiszen a padlás is a ház szellemi részét jelképezte. Azokat az élelmiszereket tárolták itt, amelyeknek száraz helyre volt szükségük. Aszalt gyümölcsöt, száraz terményeket, gabonát. Egyes helyeken a padláson ágyaztak meg a fiatal párnak nászéjszakájukon,hogy áldott helyen foganjon meg a gyermek.
  Fiúisten, lélek
  A Fiú a megnyilvánult, az emberben testet öltött, Isten gyermeke, a lélek. Helyzete, égtája a közép. Éppen ezért minden ember a világ közepe. A házban a ház közepe, ide nyílik a bejárat. A bejárat a legtöbb háznál keletre, vagy délre esett, a keleti vagy déli nap ereje,amely erőteljes nemző, teremtő energia jutott itt a házba, tovább töltve a ház erőközpontját.
  A közép, a stabil, föld típusú erőforma, amelyet a tűz tovább erősít. A régi házakban éppen itt találtuk a földből épült kemencét, amelyben állandóan égett a tűz. A kemence tehát arra szolgált, hogy folyamatosan feltöltse a ház erőközpontját. Itt készült az étel, itt sütötték a kenyeret, télen a kemence mellett gyűlt össze a család. A kemence egyúttal az anyaméh szimbóluma is.
  Anyaisten,test
  Az anyaisten a befogadó, a női erő, a test. A házban a megfelelője a hátsó szoba,melyet kamrának neveztek és a pince. Ezen az oldalon nyugszik le a Nap, ereje itt már összehúzó, összetartó. Itt aludtak a nők és a gyerekek. Itt tárolták a napi élelmiszert, ami a főzéshez szükségeltetett. Tárolásra a tartosító, összehúzó nyugati erőkre volt szükség, éppúgy, mint az alváshoz. Ha volt a házban pince,a pincében tárolták zöldségeket és a bort.
  A tető
  A parasztházak teteje nagyon hosszú ideig kizárólag sátortető volt, amelyet kontyos tetőnek , vagy süvegnek hívtak. Ezt a formát később sok helyen felváltotta a nyeregtető, mert a ház alapterülete hosszában megnyúlt. A tetőket a ház hosszában minden esetben mestergerenda tartja. A mestergerendának fontos szerepe volt a házban. Ha egy gyermek megszületett, arccal kelet felé, a mestergerenda alá fektették a bölcsőjébe. Ha valaki meghalt ugyancsak a mestergerenda alatt ravatalozták fel, de éppen fordítva, arccal nyugatnak. A mestergerenda mutatta az utat a léleknek hova érkezzen és merre távozzon. A Mester segítette az érkezőt és a távozót. A Mestergerendára Csillagot, Tejutat, Szárnyas Napot, illetve Teremtés szimbólumokat faragtak. Régen pontosan ismerték a szimbólumok jelentését.
  Ősi vallásunkban három Isten létezett, az Atyaisten, az Anyaisten és a Fiúisten. Főnökük, azaz egységük nem más, mint a Teremtő, az öregisten.
  Tudja az Öregisten mondjuk ma is,ha valamire nincs válaszunk.
  Ősi rovásírásunk első betűi egyben isteni jelképek.
  Az A betű fogalomjelként az Anyaistent: 4
  A B betű  az Atyaistent: X
  A D betű  pedig a testet öltött Atyaistent, vagyis a Fiúistent jelöli: +
  Az X és a + jel együtt a 8 ágú csillag szimbólumot, a teremtő  jelét adja.
    A három Isten és a teremtő együttes jele pedig a rombusz.
    A mestergerenda másik neve, ideg. Mit nevezünk idegnek? A szervezetnek az érzékelés sejtjeit az idegközpontokkal összekötő szál, vagy rostos köteg alakú elemét. Az íj húrját. Hangszer húrját.
    Elő  Ázsia kultúrnépeinek vallási képzete nyomán a perzsák, indusok, az altáji és ugor népek felfogásában közös világkép alakult ki. Ez a világkép a világ közepére támaszkodik. Ezen megy át a föld és az ég köldökét összekötő tengely vagy ezen áll az eget alátámasztó világoszlop, világhegy, s ennek tetején a tejtó vagy életvize négyágú forrása közepén a világfa. A világfák csúcsán szerveződő a virág-csillag,az Északi Sarkcsillag. A Nap ránézvést az életfák bal oldalán, a Hold pedig a jobb oldalon jelölődik. Ez tökéletesen egybevág a magyar parasztházak gerendáinak elhelyezkedésével. A mestergerendát, ami a ház teljes hosszában végigmegy, keresztezi középen egy gerenda mind vízszintesen, mind pedig függőlegesen, ezáltal itt pontosan egy térbeli kereszt alakul ki. Az alátámasztó oszlopot Boldoganyának hívják. A mestergerenda közepére csillagformákat, szárnyas Napot faragtak, és eleink ide akasztották a lámpást, a gyertyát, vagyis a fényt. A mennyezet megnevezés éppen arra utal, hogy a gerendák fölötti rész az égbolt, a menny, az atyaisten birodalma. A mestergerenda és a Boldoganya találkozása a Teremtés középpontját, a Fiúisten helyét, a ház lelkét jelképezi. Ez a hely volt a házban a FÉNY-LIK, az a hely, ahol az atyaisten és Anyaisten ereje egyesül, egyesülésük pedig létrehozza a Fiúistent, a Megnyilvánult világot, az Embert.
    A tetők alakja leginkább a piramisokhoz hasonlított, így a ház hangdoboza piramis-módon működött. A magyar házak szerkezete ezek szerint egy ősrégi kozmikus antenna rendszer, amelyet éppúgy célszerű behangolni, az adó irányába állítani, mint bármely más, manapság használatos közönséges antennát. A magyarok adása a hagyományok szerint keleti irányból érkezik.
    A tetőszerkezet tetején a legtöbb régi házon megtalálható  valamilyen csúcsjel. Általában tulipánt, csillagot, keresztet, X jelet, gömböket, kettős keresztet faragtak egymás fölé. A kereszt, a csillag és az X jelentést már ismerjük. A tulipán jele szintén rovásírásunkból alakult ki, jelentése: Isten, a kettős kereszt pedig rovásírásunk egyese. Régen lókoponya koronázta a csúcsot, hiszen a ló a Nap állata. Székelyföldön gyakori helyette a Nap-jel minta.
    A csúcsjel a tetőszerkezet szerves része, és ugyancsak kozmikus antennaként szolgált, hiszen a  rajta megjelenített szimbólumok erejét vonzotta a házba, így természetesen az ártó erők távol tartására is használták.

    Homlokzat
    A házak homlokzatát akkor kezdték díszíteni, amikor a kontyos tetőket felváltották a nyeregtetők. Ide is hasonló szimbólumokat faragtak, mint a csúcsdíszekre, szerepük is azokkal azonos. Nagyon gyakori díszítés a kelő, uralkodó és nyugvó Nap jele. A Nap a Fiúisten, Jézus jele.

    A bejárat
    Mielőtt belépünk a házba, az első benyomásunkat azonnal meghatározza, milyen a bejárat. Ha rendezett, szép, jó benyomást kelt, míg ha piszkos,rendetlen, nem szívesen lépünk beljebb. Fontos tehát,hogy a bejárat hívogató legyen. Több kultúrában védték, illetve védik mai is a bejáratot állatszobrokkal. Őseink házai előtt ezt a feladatot a lókoponya töltötte be, ugyanis a ló a Nap állata, tehát fontos védőszimbólum.
    Magyarországon nagy hagyománya volt a díszes faragott, vagy festett kapubejáratoknak. Ezek a kapuk sok ősi szimbólumot vonultattak fel, amelyek a ház lakóinak spirituális védelmét szolgálták. A kapuk boltíve az égboltot jelképezte, a kapu fölötti galambdúc a portát védő szellemek, az ősök lakhelyeként készült.
    Régebben létezett a magyar kapukon egy lélektükörnek nevezett, domború, fényes Nap-forma. Aki belépett a kapun, először mindenképpen szembe találkozott a saját képmásával, így megvizsgálhatta lelkiismeretét, vajon jó szándékkal jött-e. A kínai bagua tükörnek hasonló a funkciója, de használata nálunk értelmetlen, mert jelképrendszere nem illik bele a magyar gondolatrendszerbe.
    A kapukra feliratok is kerültek, amelyeknek szintén védő, áldó szerepük volt:
    „ Jó szívű barát kapumon bejöhetsz. ”
    „ A bejövőnek szállás, a kimenőnek békesség. ”
    „ Békesség a bejövőnek, egészség a kimenőnek. ”
    „ Áldás a béjövőnek, béke a kimenőnek. ”
    „ Isten békessége a bemenőkkel, Isten áldása a bennlevőkkel. ”
    „ Ti kapuk, jószívű gazdát ajánljatok, gazdagnak, szegénynek egyaránt nyíljatok. ”
    „ Az egyenes szívűt ezen kapu várja, kettős szívűt pediglen szépen kizárja. ”
    „ Ez a ház a Jóistené, mi csak vendégek vagyunk benne! ”
    A kapun körbefutó hullámvonal eredetileg egy olyan kétfejű  kígyó volt, amely védte és őrizte a kaput. A magyar hitrendszer úgy tartja, hogy a világ Teremtője a sarkcsillagon, az égig érő fa tetején lakik. Az égig érő fa törzse a világ tengelye, lombja, koronája maga a világegyetem, és rajta a csillagok , a bolygók az aranyalmák.
    Hagyományainkban létezik egy kifejezetten jóindulatú házi kígyó, aki a küszöb alatt lakik és még véletlenül sem szabad bántani, mert őrzi a házat, és a lakóit. A házikígyó ugyanúgy őrzi a ház bejáratát, mint a csillagkígyó a Mennyország kapuját.

    Virágoskert
    A kapun belépvén a vendéget a ház előtti virágoskert fogadta, amelynek eleink szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak, hiszen a ház ölét, a termékenységet jelképezte. Egész éven át, még télen is virágoztak itt a virágok. Télen a télálló, bokorrá terebélyesedő rozmaring virágzott, amit szent növényként, istenfaként tiszteltek. Azt mondták őseink,hogy a virág a Nap földi kedve. Általában az eladó lányok gondozták, akikben legerősebben nyilvánult meg a kikelet megtermékenyítést váró ereje.

    A ház bejárata
    A magyar ház a Világmindenség kicsinyített mása, hármas egysége a Teremtés hármasságát jelképezi, ily módon az egész ház szentség, a benne lakó család temploma. A régi házak ajtaja alacsony volt, aki belépett rajta, mindenképpen fejet hajtott és levette kalapját, hiszen egy templomba az ember tisztelettel lép be. A ház másik neve, hajlék, amelyben egyértelműen megmaradt a meghajlásra, tiszteletadásra való utalás.

    Első  szoba
    A ház legértékesebb része. A régi egyterű ház funkcióját  örökölte,ezért is nevezik máig első HÁZnak, csak a tűzhelyt költöztették ki később a közepéből.

    Konyha
    A bejárat a konyhába vezetett, ahol nap közben az egész család szívesen tartózkodott. Télen a kemence melege, és az étel finom illata mindenkit oda csalogatott. A ház közepe a kereszt közepét jelképezte, vagyis a megnyilvánult világot, az embert. Természetes, hogy itt érezték magukat leginkább elemükben az emberek.

    Tűzhely
    A ház közepén találtuk a tűzhelyet. Őseink a tűznek különös jelentőséget tulajdonítottak, ezért a tűz folyamatosan égett a tűzhelyen, az év egyetlen napja kivételével, amikor megszentelték és újra meggyújtották. Bármilyen nagy ünnep volt a családból mindig valaki otthon maradt,hogy vigyázzon a tűzre. Háztűznézőbe mentek a lányok a fiús házhoz, a tűzben ugyanis az Ős szelleme lakott, így a háztűz az egész családot, nemzetséget, vérvonalat jelképezte. A tüzet tilos volt piszkálni, vagy szemetet beledobni, nehogy megsértsék az Ős szellemét. Az Ős az első megtestesült embert jelentette, aki közvetlenül az atyaistentől és az Anyaistentől származott. A ház tehát az ember testével azonos, a tűz pedig a lelkével. A ház lelke ott van, ahol a tűz ég. A lélek helye nálunk,magyaroknál, a szív. A piros szív a matyó rózsa is ennek a léleknek szimbólumai.

    Hátsó  szoba vagy kamra
    A ház legkevésbé értékes része. Régen csak tároló kamrának használták, később lett belőle szoba, melyet leginkább nők és gyerekek háló helyének, illetve élelmiszer tárolására használtak.

    Ablakok
    Ha a ház az ember testét, a kemence védelmében égő tűz pedig a lelkét jelképezi, mi más lehetne az ablak, mint a ház szeme. Ablakszem. A magyar ember azt mondja, a szem a lélek tükre. Logikus tehát, hogy a lélek tükrét a lélek, a Fiúisten szimbólumával, kereszttel jelölik, az ablakon lévő kereszt alakú osztással, illetve ennek hiányában az ablakot védő ráccsal.
A ház egyetlen tükrét is a két ablak közt helyezték el.

    Hármasság a berendezésben
    A szent hármasság nemcsak a ház beosztásában, felépítésében jelenik meg, hanem a belső berendezésében is. A parasztházak berendezése évszázadokon keresztül ugyanazt a rendet követte. A szoba egyik sarkában, két ablak között található az ún. szent sarok. Vele átellenben a kandalló, a tűz. A kemence melletti sarokban állították fel a magasra vetett ágyat, a Boldogasszony ágyát.
    Az Atyaisten megjelenési helye a szobán belül a szent sarok. A szent sarok általában egy sarokpaddal, négyszögletes asztallal, sarokszekrénnyel, szentképekkel és feszülettel berendezett lakótér. Az asztal a házban oltárként működött. A fő helyet a családfő foglalta el, hiszen ő képviselte a házon belül az Atyaistent.
    Az Anyaisten megjelenési helye a szobában a vetett ágy. Ezt alvásra nem használták. Itt helyezték el a hímzett ágyneműt és a kelengye egy részét. A vetett ágyat gyermekszülés vagy halott felravatalozás alkalmával bontották csak meg, hiszen ezek olyan különleges alkalmak voltak, amikor az érkező vagy a távozó lélek különös, Égi anyai védelemre szorult.
 
    A Fiúisten, a lélek megjelenési helye a tűzhely, a kemence.
A kemence körül folyt a munka, itt tanyáztak a gyerekek, öregek.
A kemence a lélek tüzének anyai védelmét jelentette.

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
     

Átjáró MAGYAR NŐK oldalamra
MAGYAR NŐK 2 oldalamra
GYÓGYÍTÓ NAPJAIM, TANFOLYAMOK
//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287676854_82.gifZöldvonal-zöldtippek


Konyha rovat

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286787775_51.jpg

     
Nőkről nőknek,-női titkok
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286821722_40.jpg

     
Ősi titok tudók
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288277744_60.jpg

     
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288682157_06.jpg

     
Lelkünk- Temploma
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288169823_80.jpg

 

     
Lélek-patikája
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1287051287_19.jpg

     
Párkapcsolat
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1286774826_37.jpg

     
Anyaság
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288896243_08.jpg

     
Gyermekeink
     

     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1288896154_73.gif

     
- Gyermekpszichológia
     

//aranyasszony.gportal.hu/portal/aranyasszony/image/gallery/1289374763_33.jpg

     
A NŐ és a FÉRFI
     
Blog Plusz,- Vegyes rovat
Friss bejegyzések
2011.05.04. 18:07
2010.11.12. 21:36
2010.11.12. 21:13
2010.11.12. 21:07
2010.11.05. 16:00
2010.10.27. 13:23
2010.10.19. 17:21
2010.10.19. 17:18
2010.10.19. 17:03
Friss hozzászólások
     
Pontos idő
     
Hirdetőfal
     
Ahonnan látogatják az oldalt

 

     
Tartalom

A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******